Αθήνα, 03-10-2023

Βλάχικος γάμος: Ένα από τα ωραιότερα έθιμα των αποκριών

Ένα από τα ωραιότερα έθιμα των αποκριών είναι και ο Βλάχικος γάμος που γίνεται στη Θήβα.

 

Το έθιμο που ξεκίνησε γύρω στο 1830 από του Βλάχους της Μακεδονίας και της Ηπείρου μεταφέρθηκε στη Θήβα όπου εύκολα ενσωματώθηκε από τον ντόπιο πληθυσμό.

 

Σήμερα διοργανώνεται με τον ακόλουθο τρόπο: Εννέα διευρυμένες οικογένειες αποτελούμενες από 40 – 45 άτομα η κάθε μία αναλαμβάνει με προκαθορισμένη σειρά να πρωταγωνιστήσει στο Βλάχικο γάμο. Από αυτές γίνεται η επιλογή του γαμπρού. Όσο για την τη νύφη δεν είναι πλέον άντρας με μουστάκι όπως επέβαλε παλαιότερα το έθιμο. Ούτε κάποια ντόπια Θηβαία δέχεται να πάρει το ρόλο της νύφης κι έτσι επιλέγουν μοντέλο.

 

Η τελετή λαμβάνει χώρα τη καθαρή Δευτέρα οπότε η γαμήλια πομπή ξεκινάει από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας με κατεύθυνση το δρόμο του Επαμεινώνδα όπου βρίσκονται τα κονάκια των συμπεθέρων. Θα ξυρίσουν το γαμπρό και οι συμπέθεροι θα έχουν ένα απολαυστικό και ξεκαρδιστικό διάλογο γύρω από το «ελάττωμα» της νύφης. Το θέμα θα λυθεί και θα «συμφωνήσουν» ενώ το γλέντι θα φτάσει στο αποκορύφωμά του στο δρόμο του Επαμεινώνδα. Το κύριο μουσικό όργανο που συνοδεύει τις εκδηλώσεις του βλάχικου γάμου δεν είναι το κλαρίνο όπως θα νόμιζε κανείς αλλά ή πίπιζα.

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ