Αθήνα, 15-06-2021

Παναγία των Παρισίων (Notre Dame de Paris)

Η Notre Dame de Paris, γνωστή και ως Notre Dame, είναι μάλλον η διασημότερη εκκλησία του κόσμου. Πρόκειται ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού, η ανέγερση του οποίου διήρκεσε 180 χρόνια και ολοκληρώθηκε περί τα μέσα του 13ου. Έχει ύψος 96 μέτρα και συνολικό εμβαδόν 4.800 τετραγωνικά μέτρα. Βρίσκεται στη νησίδα ιλ ντε λα Σιτέ (Île de la Cité) του ποταμού Σηκουάνα (la Seine), στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, στο 4ο διαμέρισμα. (6 Parvis Notre-Dame - Pl. Jean-Paul II ).

 

O εμβληματικός καθεδρικός Notre Dame de Paris (ή ελληνιστί η Παναγία των Παρισίων) δέχεται κατά μέσο όρο 20 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, είναι εγγεγραμμένος στη μακρά λίστα με τα ιστορικά μνημεία της Γαλλίας και φυσικά θεωρείται μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

 

H Παναγία των Παρισίων είναι αυτόπτης μάρτυρας της ιστορίας του γαλλικού έθνους. 80 βασιλιάδες, 2 αυτοκράτορες, 5 δημοκρατίες και 2 παγκόσμιοι πόλεμοι έχουν περάσει επί των ημερών της. Εντός των τειχών της χρίστηκε βασιλιάς ο Ερρίκος ο ΣΤ’, εκεί (αυτό)χρίστηκε αυτοκράτορας της Γαλλίας ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης, εκεί τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση του μεγάλου στρατηγού Ντε Γκολ, του Ζορζ Πομπιντού, του Φρανσουά Μιτεράν κ.α.

 

Ο ναός βανδαλίστηκε ανηλεώς κατά την Γαλλική επανάσταση, αλλά ευτυχώς οι ζημιές αποκαταστάθηκαν πλήρως από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc, χάρις το έργο του οποίου ο ναός έχει τη σημερινή του μορφή.

 

Παρά το εντυπωσιακό της παρουσιαστικό και την αναγνωσιμότητα της δεν είναι ούτε η μεγαλύτερη ούτε η πιο ιστορική εκκλησία της Γαλλίας. Στη σχετική λίστα με τις ψηλότερες εκκλησίες της Γαλλίας βρίσκεται στη 13η θέση, ενώ μια πανόμοια της βρίσκεται στην Αμιένη με τη διαφορά ότι η Notre-Dame d’Amiens είναι αρχαιότερη, έχει ύψος 146 μέτρα και είναι ο πιο ογκώδης ναός της Γαλλίας.

 

extra tip:Η κύρια καμπάνα της Notre Dame de Paris ζυγίζει περίπου 13 τόνους και την έχουν ονομάσει Emmanuel (Μανώλη).

 

Πηγή: www.goparis.gr

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ