Αθήνα, 30-07-2021

Ορόσημο η πρώτη μέρα

Γράφει η ΣΤΕΛΛΑ ΔΕΛΗ*

 

 

Οι μέρες για να ανοίξουν τα σχολεία πλησιάζουν. Οι παλιοί χαίρονται που θα βρεθούν πάλι με τα φιλαράκια τους στο γνώριμο περιβάλλον του σχολείου. Για τα πιο μικρά που θα κάνουν την «παρθενική» είσοδό τους στο νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό, τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, η χαρά από τη μια που θα πάνε στο σχολείο, με το άγχος του πρώτου αποχωρισμού από το ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού, από την άλλη. Δεν είναι βέβαια μόνο τα παιδιά που αισθάνονται έτσι. Από τα ίδια συναισθήματα διακατέχονται και οι γονείς που ίσως βιώνουν μεγαλύτερη ένταση από τα παιδιά τους σε κάποιες περιπτώσεις. Ως ένα βαθμό, το άγχος αυτό είναι φυσιολογικό. Διαλύεται τις πρώτες μέρες που τα παιδιά θα πάνε στο νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό για τα πολύ μικρά παιδιά και γνωρίσουν το νέο τους περιβάλλον, τον/την εκπαιδευτικό και τα άλλα παιδάκια.

 

Από την πείρα μου ως νηπιαγωγού και μητέρας θα πρότεινα να μην περιμένετε την πρώτη μέρα για να διαλυθούν οι όποιοι φόβοι αισθάνονται τα παιδιά που θα αφήσουν για πρώτη φορά την αγκαλιά σας για να πάνε στο σχολείο. Κατανοώ το άγχος σας, φυσιολογικό ή υπερβολικό, αλλά αντιμετωπίστε το θετικά και δημιουργικά. Δείτε το ως ένα μεγάλο βήμα προς την αυτονομία των παιδιών και την «κοινωνικοποίηση» σ’ ένα ευρύτερο κοινωνικό χώρο. Βήμα πολύ σημαντικό για την ομαλή συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική εξέλιξη.

 

Όσο αγχωμένοι κι αν είστε, δεν πρέπει να τους το δείξετε. Τα παιδιά σας, αμέσως θα αντιληφθούν και θα επηρεαστούν από τους δικούς σας φόβους και θα δυσκολευτούν στην γρήγορη προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον.

 

Αντίθετα, θα πρέπει να τους μιλάτε με ενθουσιασμό για το σχολείο, να τονίσετε τα θετικά στοιχεία του, τα υπέροχα και θαυμάσια πράγματα που θα γνωρίσουν και θα μάθουν, τα παιχνίδια, τα άλλα παιδιά που θα συναναστραφούν. Να τους δείχνετε πόσο χαρούμενοι είστε που τα παιδιά σας μεγάλωσαν και πάνε σχολείο. Αυτό θα τονώσει την αυτοπεποίθησή τους και βέβαια θα βοηθήσει κι εσάς να εκλογικεύσετε το δικό σας άγχος.

 

 

*Νηπιαγωγός, Μαραθώνας, Αττική

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ