Αθήνα, 07-08-2022

Γονείς, παιδιά και το Μουσείο της Ακρόπολης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΟΥ*

 

«Αν είσαι Άγγλος, θες να γονατίσεις από ντροπή μπροστά στα Μάρμαρα...».

 

Αυτή η φράση δείχνει το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού και αποτυπώνει τα συναισθήματα Βρετανών δημοσιογράφων όταν αντίκρισαν το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε το βρετανικό μουσείο για να δικαιολογήσει την άρνησή του να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ήταν η έλλειψη του κατάλληλου και αντάξιου χώρου για να στεγαστούν. Τώρα θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις όποιες προφάσεις και δικαιολογίες τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη διεθνή κατακραυγή που τους περικυκλώνει. Γιατί πράγματι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα κομψοτέχνημα. Χρειάστηκαν προσπάθειες 35 και πλέον χρόνων για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της Μελίνας Μερκούρη μετά από τόσα χρόνια και τρεις αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς τελικά έλαβε σάρκα και οστά στην τοποθεσία του Μακρυγιάννη, μόλις 300 μέτρα από την Ακρόπολη. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Μουσείου είναι ότι κατασκευάστηκε για να στεγάσει συγκεκριμένα εκθέματα με αποτέλεσμα οι αρχιτέκτονες, οι αρχαιολόγοι και όλοι όσοι ενεπλάκησαν στο σχεδιασμό και στο κτίσιμο του ήξεραν από πριν τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν. Παρ’ όλα αυτά το έργο ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό καθώς ζητούσε :
• Χρήση του φυσικού φωτός και δημιουργία της αίσθησης ανοιχτού περιβάλλοντος, αφού τα περισσότερα εκθέματα ήταν στημένα στην αρχαιότητα στο ύπαιθρο.
• Επιδίωξη ισόρροπης σχέσης ανάμεσα στην αρχιτεκτονική του μουσείου και των αρχαίων κτηρίων στο βράχο της Ακρόπολης.
• Ικανοποιητική ένταξη του Νέου Μουσείου στο άμεσο αλλά και στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον.
• Παροχή δυνατότητας στον επισκέπτη να βλέπει συγχρόνως τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο και τον ίδιο τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη.

 

Το συνολικό κόστος ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 30% καλύφθηκαν από κοινοτικούς πόρους. Το μουσείο παρουσιάζει και μια διαφορετική εκδοχή. Από τα 4.000 περίπου εκθέματά του τα μισά είναι αντίγραφα! Γιατί τα πρωτότυπα έχουν κλαπεί. Είναι αυτά που ο λόρδος Έλγιν παράνομα, ύπουλα, τυχοδιωκτικά και υστερόβουλα αφήρεσε ακρωτηριάζοντας τον Παρθενώνα και άλλα κτίσματα της Ακρόπολης. Τώρα σε μια έκταση 21.000 τετραγωνικών μέτρων και εκθεσιακό χώρο 14.000 τετραγωνικών μέτρων αναπαύονται τα εκθέματα που έχουν διασωθεί της ληστρικής επιθυμίας και περιμένουν να ενωθούν μ’ αυτά που λείπουν. Σ’ αυτό το χώρο που δεν έχει καμία σχέση με τα 1.450 τετραγωνικά μέτρα του παλαιού μουσείου επάνω στο Βράχο της Ακρόπολης, έχουμε υποχρέωση όλοι εμείς να τον επισκεφθούμε μαζί με τα παιδιά μας. Κι όχι μονάχα γιατί είμαστε Έλληνες και είμαστε περήφανοι για τις πνευματικές κατακτήσεις των προγόνων μας, αλλά και γιατί πρόκειται για ένα μνημείο που η ΟΥΝΕΣΚΟ το έχει ανακηρύξει ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι οξύμωρο άνθρωποι από όλο τον κόσμο να καταφθάνουν γεμάτοι δέος μπροστά στα γλυπτά της Ακρόπολης και να μας συγχαίρουν για τα επιτεύγματα των προγόνων μας κι εμείς αυτό το παγκόσμιο κληροδότημα να μην το μεταβιβάζουμε στα παιδιά μας. Γιατί αυτά τα μνημεία αποτελούν το συνδετικό κρίκο με τις ρίζες μας. Είναι η ταυτότητά μας, το DNA που μας χαρακτηρίζει σαν λαό ανά τους αιώνες. Ένας λαός που είναι περήφανος για την ιστορία του είναι ένας λαός που κατέχεται από δυναμική δημιουργίας, αισιοδοξίας, θέλησης και πίστης για ένα καλύτερο μέλλον. Η πρόοδος για να επιτευχθεί προϋποθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Η ευημερία των μελλοντικών γενεών βασίζεται στην αυτοεκτίμηση και στην πίστη στις δυνατότητες τους. Είναι κρίμα λοιπόν από τη στιγμή που έχουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια να μην τα εκμεταλλευτούμε. Αυτά τα φώτα του πολιτισμού που απλόχερα μας χάρισαν οι πρόγονοί μας πρέπει να τα μεταλαμπαδεύσουμε και στους απογόνους μας. Έχουμε υποχρέωση να διδάξουμε στα παιδιά μας αυτόν τον πολιτισμό που φώτισε και εξακολουθεί ακόμη τα φωτίζει όλη την ανθρωπότητα. Ας τα πάρουμε λοιπόν από το χέρι και ας περπατήσουμε μαζί στα μονοπάτια της γνώσης, της ιστορίας και του πολιτισμού δια μέσου αυτού του υπέροχου και μοναδικού μνημείου, του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

 

 

*Παιδαγωγός, ειδικός Γενικής Αγωγής, σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «Παιδικός Σταθμός για γονείς»

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ