Αθήνα, 04-03-2024

Όταν το παιδί ταξιδεύει μόνο του

Η λογοπεδικός Χαρά Καραμήτσου γράφει για τους κανόνες που ισχύουν - Το να ταξιδεύει ένα παιδί μόνο του ενισχύει την ικανότητα αυτοελέγχου που διαθέτει, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών.


Τώρα που ήρθε το καλοκαίρι, για τον έναν ή τον άλλο λόγο ίσως και το δικό σας παιδί κριθεί απαραίτητο να ταξιδέψει μόνο του. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα ασυνόδευτα παιδιά είναι πολλοί, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και σωστός προγραμματισμός. Ετσι, οι γονείς πριν από το ταξίδι θα πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τους μερικούς χρήσιμους κανόνες ασφαλείας.

 

Γνωρίζοντας βασικούς κανόνες: 

 

■ Θα πρέπει να μη μιλούν για κανέναν λόγο σε αγνώστους. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τον τρόπο, αλλά και να είναι αποφασισμένα να ζητήσουν βοήθεια από το εντεταλμένο προσωπικό του μέσου μεταφοράς αν αισθανθούν άβολα ή σε κίνδυνο από κάποιο τρίτο πρόσωπο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

 

■ Αν ταξιδεύουν με τρένο ή λεωφορείο, δεν θα πρέπει ποτέ και για κανέναν λόγο να στέκονται πολύ κοντά στις γραμμές ή στους τροχούς του οχήματος. Επίσης, όταν όλοι βιάζονται να μπουν στο όχημα και σπρώχνονται, το παιδί δεν θα πρέπει να εγκλωβιστούν στη μάζα, αλλά να περιμένει ήρεμα τη σειρά του γιατί υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν.

 

■ Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει πώς να εντοπίζει τις πόρτες κινδύνου και πώς λειτουργούν τα αυτόματα χειριστήρια που ακινητοποιούν π.χ. έναν συρμό.

 

■ Θα πρέπει να κλείνετε για το ταξίδι του πρωινά δρομολόγια ή πτήσεις γιατί συνήθως υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες καθυστέρησης αλλά και για λόγους ασφαλείας.

 

■ Θα πρέπει να είμαστε στο αεροδρόμιο, στον σταθμό ή στο λιμάνι αρκετά νωρίς και να περιμένουμε όχι μόνο μέχρι την επιβίβαση, αλλά και μέχρι και την αναχώρηση.

 

■ Εάν πρόκειται να ταξιδέψει με πλοίο, επικοινωνήστε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία γιατί πολλές από αυτές δεν δέχονται κρατήσεις για παιδιά κάτω των 15 ετών που δεν συνοδεύονται από κάποιον ενήλικα.

 

Γενικοί κανόνες

 

■ Συμβουλέψτε το παιδί να φάει υγιεινά και να πιει υγρά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

■ Θα πρέπει να γνωρίζει πόση ώρα θα διαρκέσει το ταξίδι ώστε να μη του δημιουργηθεί ανασφάλεια, μήπως, π.χ., χάσει το λιμάνι του προορισμού του κ.λπ. Θα πρέπει επίσης να ξέρει πού είναι η τουαλέτα και να ρωτήσει κάποιον από το πλήρωμα πώς λειτουργεί η πόρτα. Μερικά παιδιά αισθάνονται άσχημα όταν η πόρτα δεν είναι κλειδωμένη ή και το αντίστροφο.

 

■ Θα πρέπει να διαλέγουμε τη συντομότερη και αμεσότερης ανταπόκρισης διαδρομή, με την έννοια ότι αλλαγές τρένων ή λεωφορείων θα πρέπει -αν είναι δυνατόν- να αποφεύγονται.

 

■ Είναι προτιμητέο να περιμένει το παιδί στον προορισμό ένας συγγενής ή φίλος που εμπιστευόμαστε και που το ίδιο γνωρίζει. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι τελευταίοι γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες της άφιξης του παιδιού (ημερομηνία, ώρα, σταθμός, αεροδρόμιο κ.λπ.). Αν πηγαίνει σε μια κατασκήνωση ή σε κάποιο οργανωμένο καλοκαιρινό πλαίσιο και το περιμένει κάποιος υπεύθυνος, καλό είναι με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα να έχει μία φωτογραφία του παιδιού.

 

■ Θα πρέπει επίσης να έχει μαζί του όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήριο κ.λπ.).

 

■ Τα πολύωρα ταξίδια είναι συχνά βαρετά, γι’ αυτό θα πρέπει να έχει μαζί του κάτι που του αρέσει για να απασχοληθεί.

 

■ Το τηλέφωνο και η διεύθυνση του σπιτιού του παιδιού θα πρέπει να συνοδεύουν τις αποσκευές του. Θα βοηθήσουν και σε περίπτωση ανάγκης και σε περίπτωση απώλειας των αποσκευών.

 

■ Το τηλέφωνό μας θα πρέπει να είναι συνεχώς ανοιχτό αν θελήσει το παιδί να επικοινωνήσει μαζί μας. Θα πρέπει επίσης να έχει ένα δεύτερο τηλέφωνο επικοινωνίας αν δεν μπορεί να επικοινωνήσει για οποιονδήποτε λόγο μαζί μας.

 

■ Θα πρέπει να έχει μαζί του περισσότερα χρήματα εκτός από τα αναγκαία για τα έξοδα του ταξιδιού.

 

■ Αν ζαλίζεται, θα πρέπει να έχει μαζί του τα σχετικά φάρμακα.


Εάν ταξιδεύει με αεροπλάνο

 

Ολες οι αεροπορικές εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες για ασυνόδευτα παιδιά, συνήθως από 5 έως 12 ετών, για να ταξιδεύουν με ασφάλεια όταν δεν συνοδεύονται από τους γονείς/κηδεμόνες τους. Η υπηρεσία είναι υποχρεωτική και παρέχεται εφόσον το ζητήσετε κατά τη διάρκεια της κράτησής σας. Θα χρειαστεί να δηλώσετε το όνομα, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του κηδεμόνα που θα παραδώσει το παιδί στο αεροδρόμιο αναχώρησης και του ατόμου που θα το παραλάβει στο αεροδρόμιο άφιξης. Η προσκόμιση ταυτότητας του συνοδού είναι απαραίτητη τόσο για την παράδοση του παιδιού όσο και για την παραλαβή του. Τα ασυνόδευτα παιδιά επιβιβάζονται πρώτα και είναι υπό την επίβλεψη του προσωπικού της εταιρείας μέχρι να παραδοθούν στο υπεύθυνο άτομο που εσείς έχετε ορίσει στο αεροδρόμιο άφιξης.

 

■ Θα πρέπει να μην απασφαλίζει τις ειδικές ζώνες ασφαλείας. Οι αναταράξεις είναι απρόβλεπτες.

 

■ Ζητήστε θέση μακριά από τον διάδρομο. Μερικά αρέσκονται να απλώνουν τα χέρια τους και να εξερευνούν τον χώρο, ενδέχεται όμως να χτυπήσουν από ανθρώπους ή καρότσια τροφοδοσίας που κινούνται.

 

■ Αν έχει κάποια πάθηση που μπορεί να δημιουργήσει θέμα κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενημερώστε το προσωπικό του αεροδρομίου.

 

■ Προσπαθήστε να του δώσετε ασφαλή παιχνίδια - όχι αιχμηρά που σπάνε εύκολα και είναι βαριά.

 

■ Λόγω των αλλαγών της πίεσης μέσα στην καμπίνα το παιδί είναι δυνατόν να αισθανθεί τα αυτιά του να βουλώνουν. Πείτε του να μασήσει την τσίχλα ή την καραμέλα που θα του δώσει η συνοδός πτήσης.

 

Σκεφτείτε όλα αυτά, οργανώστε το ταξίδι του παιδιού σας και ευχηθείτε του καλή διασκέδαση!

 


Της Χαράς Καραμήτσου (λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.)

 

Πηγή: www.protothema.gr

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ