Αθήνα, 28-10-2020

Βιβλίο… πηγή ζωής για το παιδί!

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΥ*

 

«Όποιος μια φορά ήπιε, θα πιει ξανά. Όποιος μια φορά διάβασε, θα διαβάσει ξανά». Αυτή η φράση του Βίκτωρος Ουγκώ αποτυπώνει το ουσιαστικό νόημα της ανάγνωσης. Τα βιβλία κλείνουν μέσα τους θησαυρούς και τα παιδιά πρέπει με τη βοήθεια τη δική μας να τους ανακαλύψουν. Σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε να διαβάζουμε, αλλά να μάθουμε ν’ αγαπάμε τα βιβλία. Αν τα παιδιά βλέπουν εμάς τους ενήλικες να διαβάζουμε θα διαβάσουν κι αυτά. Αν μας βλέπουν συνεχώς μπροστά στην τηλεόραση θα καθίσουν κι αυτά. Ξέρουμε ότι στην προσχολική ηλικία τα παιδιά τα διακρίνει, μεταξύ άλλων, έντονος μιμητισμός. Ας τους δώσουμε λοιπόν το καλό παράδειγμα.


Αγαπώντας τα βιβλία τα παιδιά θα μάθουν και να διαβάζουν. Πιστεύοντας ότι τα βιβλία είναι σημαντικά βλέπουν μετά τον εαυτό τους ως αναγνώστες. Συσχετίζουν το νόημα εικόνων ή προηγούμενων εμπειριών με βιβλία. Χρησιμοποιούν γλώσσα που μοιάζει με των βιβλίων. Σιγά σιγά ξεχωρίζουν οικείες λέξεις και γίνονται ικανά να ξαναδιαβάσουν ιστορίες που έχουν γράψει τα ίδια. Αρχίζουν να αναγνωρίζουν το αλφάβητο και έπειτα από λίγο γίνονται ανεξάρτητοι αναγνώστες.


Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να τους παρέχουμε ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον με βιβλία διαφόρων ειδών που θα τα βοηθήσουν να παίξουν, να ζωγραφίσουν, να ανακαλύψουν, να συζητήσουν, να ταξιδέψουν… να δουν τη ζωή με διαφορετική ματιά, πάντα με τη δική μας συνδρομή.


*Νηπιαγωγός, Γαλάτσι, Αττική

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ