Αθήνα, 26-02-2021

Μαμά!... κάτι με τσίμπησε…!

Γράφει η  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΣΑΤΟΥ* 

Καθώς έφτασε η άνοιξη και αυξάνεται συνεχώς η ανθοφορία των φυτών, πληθαίνουν και τα περιστατικά παρασιτικής κνήφης, τσιμπημάτων δηλαδή από έντομα που βρίσκονται στη φύση ή το περιβάλλον του παιδιού. Τις περισσότερες φορές το τσίμπημα δε γίνεται άμεσα αντιληπτό, παρά όταν διαπιστωθεί οπτικά σαν κόκκινο σπυράκι(βλατίδα) στο κέντρο του οποίου υπάρχει μικρό στίγμα και συνοδεύεται από ήπιο έως πολύ έντονο κνησμό. Μπορεί να υπάρχουν και πολυάριθμες βλατίδες που συρρέουν ή να είναι μεγαλύτερες και να παρουσιάζονται ανά ομάδες των τριών. Η τελευταία περίπτωση είναι χαρακτηριστική τσιμπήματος από κοριό.

     Η κατανομή είναι συνήθως μεγαλύτερη στα ακάλυπτα από ρούχα μέλη του σώματος όπως άνω και κάτω άκρα , πρόσωπο και αυχένας. Σε  μικρά παιδιά που δεν ελέγχουν τον κνησμό παρατηρούνται επιπλέον εκδορές αλλά και επιμολύνσεις από το συχνό ξύσιμο. Επίσης στα ατοπικά άτομα η τοπική αντίδραση από το τσίμπημα μπορει να είναι πολύ έντονη . Είναι πιθανή επίσης η προσβολή και άλλων μελών στην οικογένεια όταν το ενοχοποιούμενο έντομο βρίσκεται στο ίδιο περιβάλλον. Δεν είναι όλα τα έντομα μακροσκοπικά ορατά, ενώ μπορεί να φιλοξενούνται σε χαλιά, μοκέτες, αποθήκες, ραφές ρούχων και κλινοσκεπασμάτων. Επίσης τα κατοικίδια και τα φυτά εσωτερικού χώρου φιλοξενούν πολλές φορές ζωύφια.

    Η θεραπεία περιλαμβάνει χρήση αντιισταμινικού για τον έλεγχο του κνησμού και τοπική εφαρμογή στα τσιμπήματα σκευάσματος με συνδυασμό αντιβιοτικού με κορτιζόνη . Να σημειωθεί ότι τα τοπικά αντιισταμινικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις χρήσιμη είναι η χορήγηση κορτιζόνης ενδομυικά (με ένεση).Η πρόληψη είναι σημαντικό μέτρο για την αποφυγή περαιτέρω τσιμπημάτων και περιλαμβάνει απεντόμωση με εντομοκτόνο στους ύποπτους χώρους καθώς και πλύσιμο των ρούχων που φορέθηκαν π.χ στην εξοχή, καθαρισμό χαλιών, έλεγχο των κατοικιδίων.

  Ειδικές περιπτώσεις τσιμπημάτων αποτελούν τα τσιμπήματα από μέλισσα, και τσιμπούρι όπoυ επιπλέον πρέπει να απομακρυνθεί  αντίστοιχα το κεντρί ή όλο το παράσιτο.

 

* Δερματολόγος Ευρωκλινικής  Παίδων 

 

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ