Αθήνα, 26-02-2021

Τρικλοποδιές…στην εξοχή

Γράφει η ΑΡΕΤΗ ΧΟΥΝΤΗ*


Μπορεί όλες οι έρευνες να συμφωνούν ότι τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στο σπίτι αλλά τα παιχνίδια στην εξοχή που τόσο λατρεύουν τα παιδιά, κρύβουν μεγάλους κινδύνους. Ο ενθουσιασμός συχνά κάνει τα παιδιά απρόσεκτα αλλά και χαλαρώνει την προσοχή των γονέων.

 

Πριν φύγει η οικογένεια για την εξοχή οι γονείς θα πρέπει να πάρουν μαζί τους ορισμένα πράγματα αλλά και να φροντίσουν να αποκτήσουν κάποιες βασικές γνώσεις.

 

Το οικογενειακό φαρμακείο πάντα πρέπει να περιέχει παυσίπονα (σιρόπι ή χάπια και κρέμες), αντισηπτικά, γάζες, επιδέσμους, γάντια, παγοκύστη, αλοιφή για εγκαύματα και αλλεργίες καθώς και τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνει το παιδί.

 

Μια κάκωση μπορεί να είναι τόσο απλή που να μην χρήζει επίσκεψης σε γιατρό. Ένα επιφανειακό τραύμα, το πλένουμε καλά, το περιποιούμαστε με οξυζενέ ή άλλο αντισηπτικό και το επιδένουμε. Τις κακώσεις σε χέρι η πόδι τις επιδένουμε, εξασφαλίζουμε απόλυτη ακινησία και τοποθετούμε περιστασιακά παγοκύστη, δίνοντας παυσίπονο στο παιδί. Σε δήγματα εντόμων χρειάζεται επάλειψη με ειδική κρέμα και παρακολούθηση.

 

Οι κακώσεις στο κεφάλι η στον αυχένα επιβάλλουν πάντοτε το παιδί να μείνει ξαπλωμένο και ήρεμο.


Πότε οι γονείς θα απευθυνθούν σε γιατρό;
• Όταν διακρίνουν πολύ πρησμένο η παραμορφωμένο μέλος, αφού όμως πρώτα το ακινητοποιήσουν διότι μπορεί να είναι μακριά το νοσοκομείο ή το κέντρο υγείας.
• Όταν υπάρχει αιμορραγία που επιμένει, οπότε θα βάλουν πολύ πιεστική επίδεση πάνω στο σημείο μέχρι να φτάσουν σε ιατρική βοήθεια.
• Όταν η κάκωση αφορά αυχένα η κεφάλι και άμεσα όταν το παιδί παραπονιέται για ναυτία, ζάλη, υπνηλία η κάνει εμετό.
• Όταν αφορά επεισόδιο πνιγμού, δάγκωμα ζώου, έντονη αλλεργική αντίδραση.
• Όταν το παιδί είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να συνεργαστεί ή να απαντήσει σε ερωτήσεις.
• Όταν οι γονείς δεν ήταν παρόντες στο ατύχημα.
• Όταν το ατύχημα ήταν τροχαίο.

 

Πολύ σημαντικό είναι το ότι μέχρι να εξεταστεί το παιδί δεν του δίνουμε κανένα φάρμακο, ούτε τροφή, ούτε νερό, διότι μπορεί να επιδεινωθούν η να καλυφθούν τα συμπτώματα, αλλά και γιατί μπορεί να χρειαστεί να πάρει νάρκωση στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί οπότε πρέπει να είναι νηστικό. Δεν ακολουθούμε, επίσης οδηγίες τρίτων, παρά μόνο γιατρού η τουλάχιστον επαγγελματία υγείας.

 

Μια έξυπνη τακτική είναι να φροντίζουν οι γονείς εκ των προτέρων να γνωρίζουν το τηλέφωνο τουλάχιστον του αρμόδιου νοσοκομείου ή κέντρου υγείας ή φαρμακείου εκεί που πάνε, όσο κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό.

 

Η απευθείας επικοινωνία με έναν αρμόδιο θα τους βεβαιώσει ότι οι ενέργειες τους είναι σωστές και θα μειώσει το άγχος.

 

Μπορεί να μη χρήζει μεταφοράς και ταλαιπωρίας το παιδί ή αντίθετα να πρέπει να μεταφερθεί με ασθενοφόρο ή τουλάχιστον με ειδικό τρόπο.

 

Λίγη προετοιμασία από πριν λοιπόν, λίγες γνώσεις πρώτων βοηθειών και πολύ ψυχραιμία και καλή διάθεση εξασφαλίζουν χαρούμενα παιχνίδια στην εξοχή για παιδιά και γονείς.

 

 

* Ορθοπεδικός, Ευρωκλινικής Παίδων

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ