Αθήνα, 14-12-2018

Συνταγή: Κυδώνια καραμελωμένα

Υλικά
4 μεγάλα κυδώνια (1 & 1/2 κιλό καθαρισμένα)
Χυμός λεμονιού
1 φλυτζ. τσαγιού μαυροδάφνη
1/2 φλυτζ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
1 φλυτζ. τσαγιού νερό
1/2 φλυτζ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
1 φλυτζ. ταγιού μέλι θυμαρίσιο
3-4 μικρά ξυλάκια κανέλας
7-8 καρφάκια γαρύφαλλο

 

Εκτέλεση

Πλένω πολύ καλά τρίβοντας την φλούδα των κυδωνιών. Τα στεγνώνω και τα κόβω σε 4-8 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθός τους, χωρίς να τα ξεφλουδίσω. Αν τα κυδώνια είναι μεγάλα, καλό είναι να τα κόψουμε σε 8 κομμάτια. Αφαιρώ τα κουκούτσια και όλα τα σκληρά μέρη τους. Τα ραντίζω με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνω τα δύο είδη κρασιού, το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και τα αρωματικά. Αφήνω να βράσουν για 2-3' για να λιώσουν η ζάχαρη και το μέλι. Αφήνω να κρυώσει το μείγμα.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζω τα κυδώνια με την φλούδα προς τα πάνω σε ένα ταψάκι που να τα χωράει ίσα-ίσα. Τα περιχύνω με το μείγμα του κρασιού μαζί με τα αρωματικά. Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνω τα κυδώνια σκεπασμένα επί 1 ώρα. Τότε ελέγχω, αν έχουν μαλακώσει. Αν έχουν μαλακώσει τα κυδώνια, αφαιρώ το αλουμινόχαρτο, τα γυρνάω με την σάρκα προς τα πάνω και τα ψήνω τουλάχιστον άλλα 45'. Εγώ τα έψησα 1 ώρα. Τα προσέχω να μην ξεραθούν. Κατά τη διάρκεια της 2ης φάσης του ψησίματος, τα περιέχυσα 2-3 φορές με το ζουμάκι του ταψιού. Αν χρειαστεί, τα ξανασκεπάζω με το αλουμινόχαρτο. Στο τέλος τα κυδώνια πρέπει να έχουν ψηθεί καλά μέχρι το κέντρο τους, να έχουν πάρει ένα όμορφο κοκκινωπό χρώμα και το ζουμάκι να έχει μειωθεί αρκετά. Αφήνω να κρυώσουν. Τότε το ζουμάκι θα έχει πήξει και θα έχει γίνει σαν ζελέ (1η φωτογραφία). Σερβίρω με σταγγιστό γιαούρτι ή παγωτό καϊμάκι! Γαρνίρω με φιλέ αμύγδαλο! Υπέροχο και πολύ ελαφρύ!

 

Πηγή: Σελίδα "Cooking Affairs-Διατροφή, Υγεία & Ευζωία" στο Facebook

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ