Αθήνα, 16-04-2024

O ρόλος της Επικοινωνίας στην ανακάλυψη του εαυτού

Η επικοινωνία ήταν και είναι ανέκαθεν βασική για κάθε είδους σχέση.

 

Με «όπλο» την επικοινωνία μπορούμε να κάνουμε θαύματα!

 

Από το πρωί που ξυπνάμε μέχρι το βράδυ που πλαγιάζουμε είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους που αγαπάμε, με τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε στην δουλειά μας, με τους γείτονες αλλά και με αυτούς που βρισκόμαστε μαζί, ανάλογα με τη δραστηριότητά μας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε κάποιο χώρο σ΄ αυτό το τόσο σημαντικό κεφάλαιο που αφορά τις σχέσεις μας και συγχρόνως μπορεί να ομορφύνει ή να αναστατώσει τη ζωή μας. Μια λάθος επικοινωνία μπορεί να αποβεί μοιραία σε ένα δικό μας άνθρωπο και να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση μας. Πολύ συχνά απολαμβάνουμε την άνεση της γνώμης, χωρίς την ταλαιπωρία της σκέψης.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε, χωρίς να χάνουμε την αυθεντικότητά μας, τον αυθορμητισμό μας και την ταυτότητα της προσωπικότητάς μας «Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει», λέει μια γνωστή παροιμία και πόσο δίκιο έχει!

Η παροιμία αυτή είναι πολύ σημαντική να την θυμόμαστε πριν επιτεθούμε σε κάποιον λεκτικά ή πρόκειται να τον υπονομεύσουμε στην περίπτωση που μας έχει πληγώσει. Τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν γεννηθεί στα παιδιά προέρχονται από τον λεγόμενο εκφοβισμό (bullying) που συμβαίνει στα σχολεία και έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη και αργότερα στην αυτοπεποίθησή τους. Ο εκφοβισμός στα σχολεία δημιουργεί χρόνια προβλήματα στα παιδιά και τις περισσότερες φορές προέρχεται από τους συμμαθητές τους. Ως ενήλικες αργότερα θυμούνται αρνητικά σχόλια ή αρνητικές συμπεριφορές που είχαν ως παιδιά είτε από συμμαθητές είτε από δασκάλους. Τα αρνητικά σχόλια από δασκάλους π.χ. «είσαι άχρηστος», «είσαι ανίκανος», μπορεί να σημαδέψουν έναν ενήλικα για μια ολόκληρη ζωή. Είναι χρήσιμο ως γονείς και ως δάσκαλοι να μαθαίνουμε στα παιδιά σωστή κοινωνική συμπεριφορά χωρίς κατηγορίες, αρνητικές επικρίσεις και εκφοβισμούς.

 

Στοιχεία για καλές διαπροσωπικές σχέσεις :

 

-Υπομονή: μην τα περιμένεις όλα, από την αρχή.
-Αγάπη: να δέχεσαι τον άλλον όπως είναι χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός, αλληλοκατηγορίες.
-Κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου.
-Σεβασμός του ενός προς τον άλλον.
-Θάρρος να εκφράζεις την γνώμη σου.
-Αλληλοεκτίμηση: να εκτιμάς τα προσόντα αλλά και τις αρετές του άλλου.
-Αλληλοκατανόηση.
-Αυτοπεποίθηση: να πιστεύεις στον εαυτό σου και στον άλλον.
-Εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.
-Καλλιέργεια του εαυτού και της σχέσης.
-Βελτίωση των αρνητικών στοιχείων της προσωπικότητας.

 

Tης Έλσας Δημοπούλου, Ψυχολόγου Dipl. Εικαστικής Ψυχοθεραπεύτριας

 

Πηγή : www.psychopedia.gr

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ